About Entry Follow Dashboard

credit to atiey azhar
Sunday, April 24, 2011 • 9:39 PM • 0 comments
entry ni credit to atiey azhar . engat tak post aku yang lepas pasal pizza tuh . dia tanya ada resepi ke tak tapi aku tak sure pun sama ada dia nak ke tak . aku je yg mengada nak post jugak resepinya.hha

bahan doh pizza :

280g tepung berprotein tinggi/tepung gandum
1 sudu kecil gula dan garam
2 sudu yis kering(better guna serbuk)
1/2 cawan air suam
2 sudu minyak zaitun

topping pizza :(untuk hias pizza)
sosej
ayam
keju mozzarella(diparut)
serbuk oregano
sos pizza

cara-cara =

1. gaulkan semua bahan untuk buat doh kecuali yis .
2.masukkan yis sikit2 sambil mengguli
3.uli hingga lembut dan tutup dengan kain lembab dan ketepikan dalam 10 minit
4.tumbuk doh untuk buang angin dan canai membentuk bulat seperti pizza
5.cucuk permukaan doh dgn garfu.
6.sapukan sos pizza kemudian letakkan bahan topping.
7.bakar pada suhu 180 darjah selama 20 min

nota :


  • aku suggestkan pada yg baru belajar nak buat better beli je kulit pizza tu. kiranya korang tak payah buat doh . tinggal buat topping je . 
  • kalau korang guna kulit pizza yg dah siap , bakar dalam 10 minit . ikut kesesuaian lah .


OLDER POSTNEWER POST
Inni akhafullah
AddinLatif

Mendoakan yang terbaik,sentiasa.

Shout!
Nice to know you!

Big Clap!
Thank You
Template : Masterly Elmo