About Entry Follow Dashboard

Hebatnya kuasa ALLAH :)
Saturday, August 20, 2011 • 12:40 PM • 0 comments
Saje nak kongsi benda ni maybe korang dah tahu kot tapi tak salah kan nak share ilmu . sharing is caring =)
First time aku tahu benda ni pun seyesly terkejut sebab selama ni tak pernah pun nak ambil tahu .

Ada 2 benda yang Nabi Muhammad s.a.w tinggalkan kepada kita iaitu Al-quran dengan Sunnah . Setiap huruf di dalam Al-quran yang kita baca akan dapat 10 pahala .

Tips yang nak dikongsikan ni adalah cara untuk senang cari juzuk Al-quran menggunakan formula matematik .


Contoh 1
Jika anda ingin mengetahui Juzuk 5 di halaman ke berapa:
5-1 = 4, 4 perlu didarab dengan 2 jadi 4 x 2 = 8. Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzuk 5 adalah pada halaman 82 Sekarang lihat pada Quran dan anda akan lihat Juzuk 5 bermula pada halaman 82. Menarikkan?

Contoh 2
Jika anda ingin mengetahui Juzuk 10 di halaman ke berapa:
10-1 = 9, 9 perlu didarab dengan 2 jadi 9 x 2 = 18. Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzuk 10 adalah pada halaman 182

Contoh 3
Jika anda ingin mengetahui Juzuk 23 di halaman ke berapa:
23-1 = 22, 22 perlu didarab dengan 2 jadi 22 x 2 = 44
Letakkan no 2 selepas jawapan. Jadi, juzuk 23 adalah pada halaman 442
Subhanallah, sungguh menakjubkan.



SELAMAT MENCUBA ! =)



OLDER POSTNEWER POST
Inni akhafullah
AddinLatif

Mendoakan yang terbaik,sentiasa.

Shout!
Nice to know you!

Big Clap!
Thank You
Template : Masterly Elmo