About Entry Follow Dashboard

Resepi Homemade chocolate eclairs
Wednesday, September 5, 2012 • 7:43 PM • 0 comments





Untuk membuat choux pastry / eclairs.

70 gm butter
150ml air
100gm tepung gandum - di ayak dulu
2 biji telur

First panaskan oven dulu 200 degree celcius.Penting!

1.Masukkan air dan butter dalam periuk.Tunggu sampai mendidih.
2.Dah mendidih kecilkan api then masukkan tepung gandum sampai adunan jadi licin dan berkilat.Ketepikan sekejap. *kacau cepat cepat*
3.Bila adunan dah sejuk baru masuk telur.Guna mixer sampai sebati/licin.
4.Masukkan adunan dlm pipping bag (klu takde guna sudu pun boleh) dan pipe kan dlm loyang.Make sure loyang dah disapu sikit ngan butter tau!kalau tak melekat nnt.
5.Bakar selama 20-25 min.


Topping coklat.

100gm coklat masakan

1.Cairkan coklat masakan secara double boiler
2.Then celupkan atas permukaan eclairs
3.Masukkan dlm peti untuk bg coklat tu mengeras

Nak tambah filling dlm tu pun boleh.Gunalah filling kastard/coklat atau pape.
Make sure suhu oven betul.Bergantung pada oven jugak.


OLDER POSTNEWER POST
Inni akhafullah
AddinLatif

Mendoakan yang terbaik,sentiasa.

Shout!
Nice to know you!

Big Clap!
Thank You
Template : Masterly Elmo