About Entry Follow Dashboard

Menggemukan badan dengan Lapis Cheezy.
Thursday, November 29, 2012 • 7:59 PM • 2 comments
Assalamualaikum!

Ehem ehem.Serius aku rasa makin lama duduk rumah goyang kaki,makan tidur bangun makan makin menyebabkan gua bertambah gemuk -.- Lepas tu macam macam resepi nak cuba.Mana tak bertambah gemuk cemtu.Haihh.Mula lah nak tension cemni.hahah


Dek Ya ' Kak Pini pipi besor.Bwekk bwekk '

Me ' Ahh kau dah gigi besor macam gajah.Bwekk bwekk hahahahaha '


Bebudak ni biadap engko tahu.Hahah.Orang gurau sikit je tp dia balas gurau kasar.Haa amek kau kene ejek gigi besor.Mueheheh.Oh yee.haritu try buat resepi baru.Lapis cheezy nama dia.Sedap mu tahu tapi siapa yang tak minat cheese maybe tak suka kot.Meh usha resepi dia sat.




Bahan A
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g
500 ml susu segar,dipanaskan
Bahan B
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
1/2 cawan gula halus
Bahan C
100 gm Non Dairy Whipping Cream

Filling
Blueberry atau apa2 je.

Satukan cheese dan gula halus dan pukul hingga sebati dan bercream
Pukul Non Dairy Whipping hingga kental
Satukan kedua bahan tersebut dan kaup balik adunan hingga rata
Masukkan adunan dalam piping bag untuk memudahkan kita melapis

Panaskan susu segar, padamkan api.
Dalam bekas kaca, letakkan satu lapisan cream cheese
Kemudian celupkan biskut marie dalam susu ( 1 saat sahaja ) dan susun dalam bekas 
lapiskan semula dengan cream cheese
Letakkan filing yang disukai dan teruskan melapis berselang seli hingga habis
Simpan dalam peti ais hingga sejuk dan mengeras

Act korang boleh ikut kreativiti masing-masing.Contoh kalau macam aku tak letak biskut.Buah-buahan segar pun tak sebab memang aku tak makan buah sangat tp kalau tambah kiwi/strawberry sikit konfirm lagi sedap.Sekali sekala kita kene derhaka sikit dengan resepi ni.haha.Jangan hadkan tahap kreativiti anda!Adios~








OLDER POSTNEWER POST
Inni akhafullah
AddinLatif

Mendoakan yang terbaik,sentiasa.

Shout!
Nice to know you!

Big Clap!
Thank You
Template : Masterly Elmo