About Entry Follow Dashboard

Resepi cucur kurma topping chocolate
Wednesday, November 21, 2012 • 7:19 AM • 8 comments
Assalamualaikum! :)


' Nenek kan suka makan cucur ni.Mak long selalu buatkan dulu '

' Fini,ni cekodok apa ni?umi tak pernah rasa pun '

' Kak pini,ni apa?yang hitam-hitam ni sedap ah '

' Ain,nak resepi cekodok yang semalam tu! - syasya '


Adakah anda peminat kurma ataupun tidak?Ye mari sini semua.saya nak cerita ni!mueheheh.Okay adik-adik aku ni jenis tak makan sangat kurma and stok kurma berlambak lagi dekat rumah ni so jalan terbaik untuk buat dorang makan ialah dengan membuat cucur kurma!Yeah dan dorang makan dengan penuh perasaan tanpa perasan yang 'hitam-hitam' tu kurma :p tapi aku salutkan cucur tu dengan coklat so lebih sedap lah kan.Eh sedap okay,syasya pun mintak resepi tau.Kahkah.

Cucur ni macam-macam korang boleh pelbagaikan.Ikut kreatif korang lah.Benda yang nampak mudah boleh jadi sangat sedap kalau kita kreatif tau :)

Bahan-bahan :

Tepung gandum
Telur
Serbuk penaik *option
Air
Garam
Gula
Kurma *racik-racikkan jadi kecil

Campurkan semua bahan kat atas ni.Pandai-pandailah korang agak garam,gula,air tu macam mana.Air jangan sikit sangat nanti cucur tu jadi padat dan keras so bagi medium lah.Kalau rasa nak manis sikit letak lah gula suka hati engko.

Topping :

Coklat Beryl's atau apa-apa coklat masakkan.


Korang cairkan coklat tu guna kaedah double boiling okay.Double boiling tu apa?K pergi search kat google sendiri :p Lepas coklat tu dah cair,korang salutkan dengan cucur tu then sejukkan sekejap je dalam peti.Cuma nak bg dia keras je.




Macam ni kaedah double boiling.

Ada faham?senangkan.Tak faham sila tanya.Malu bertanya sesat jalan.Kbai.ahaks.




OLDER POSTNEWER POST
Inni akhafullah
AddinLatif

Mendoakan yang terbaik,sentiasa.

Shout!
Nice to know you!

Big Clap!
Thank You
Template : Masterly Elmo