About Entry Follow Dashboard

New lesson.
Friday, October 17, 2014 • 1:16 AM • 4 comments
Assalamualaikum.ehem.okay lama sangat tak update so a bit awkward i guess.heh

Alhamdulillah sepanjang tahun ni banyak sangat lesson yang Allah bagi sampai rasa tak layak T.T
Baiknya Allah dengan kita kan.Banyak hikmah dia tunjuk tapi sama ada kita nampak atau tak je.

#Lesson no 1

Sepanjang kat uia i learned how to manage my ikhtilat. How to deal with different gender. Susah ok susah but yeah tak usaha mana nak nampak hasil kan? Bila terlalu sporting sangat dengan lelaki,dorang pun akan layan kita macam perempuan. Ye macam perempuan yang boleh gurau lucah,kasar and so on. But bila kita jaga ikhtilat,automatik dorang akan layan sebagai wanita muslimah. Allah suruh kita kawal ikhtilat bukan avoid ye anak-anak. Kita tak mati pun kan kalau tak bertempuk-tampar/ber whatsapp benda lagha and so on dengan lelaki kan? :) well.choice in your hand.

#Lesson no 2

Aku bukan seorang yang penyabar but kat sana wallahi banyak sangat benda yang didik hati untuk lebih sabar. Rasulallah ajar kita untuk bercakap yang baik sahaja,tak meninggikan suara. Kat sana bila marah dengan roommate,mmg akan terus diam untuk elak termarah dia. Automatik akan terus pergi surau jumpa Dia. Ya rabbi,indah cara Allah didik kita kan? T.T

#Lesson no 3

Berdikari. Ya,berdikari tanpa harap bantuan orang lain. Didik diri kita ya selagi mana mampu usaha sendiri jangan susahkan orang lain.Kita hidup bukan bergantung pada manusia tapi pada Allah.Tuhan sekalian alam. Bila susah,jangan tunjuk pada orang.Mengadu pada Dia :) ok?


sharing is caring.eheh.insyaAllah ada masa akan kongsi lagi. Moga Allah bagi kita kekuatan untuk berdakwah bersungguh-sungguh dengan orang sekeliling ya,tak mampu nak tegur dengan percakapan,dakwah lah dengan perbuatan. Action speaks louder than words ;)



OLDER POSTNEWER POST
Inni akhafullah
AddinLatif

Mendoakan yang terbaik,sentiasa.

Shout!
Nice to know you!

Big Clap!
Thank You
Template : Masterly Elmo